Biográfia

BIOGRÁFIA


A Belmondo zenekart Czutor Zoltán alapította 2005 végén, korábbi együttese, a Nyers feloszlása után. A zene iránt elkötelezett, rutinos előadókat keresett, akik szerettek volna valami mást, valami újat kipróbálni. Jó értelemben vett popzenét játszani, ami után még tükörbe lehet nézni.

 

Stílusuk saját meghatározásuk szerint „beatmetál”. Ebben a rock, a beat, a metál, az RHCP-s funk elemek szabad játékossággal keveredhetnek ’horribile dictu’ sanzonos, akár diszkós elemekkel is.

 

Hangszerek, tagok kronológiai sorrendben:


Ének, gitár: 
Czutor Zoltán 2005 –
Gitár:
Szabó László 2005 –
Basszusgitár:
Paczári Viktor 2013 –
Domján Gábor 2011 – 2013
Temesi Bertalan 2005 – 2011
Billentyűk:
Derecskei Zsolt 2013 – 2015
Koltay Kurszán 2011 – 2013
Pulius Tamás 2005 – 2011
Dob:
Csák Szabolcs 2018 -
Szumper Ádám Ákos 2014- 2017
Reggel Ferenc 2008 – 2012
Szakadáti Mátyás 2007 – 2008
Kottler Ákos 2005 – 2007
Beatbox, percussion, dob:
Fekete János „Jammal” 2012 – 2013

 

A Belmondo első dala és klipje (Lesz, volt, van) 2006 januárjában került napvilágra és mindjárt a leggyakrabban megszólaló hazai számok egyike lett. Ezt követően, 2006 májusában megjelent első nagylemezük is „Él ilyen Alien” címmel, melyhez a későbbiekben még 3 videoklip (Mégis remél, Nyugi, megváltozom, Minden nő) készült. 2006 nyarán az alighogy felbukkanó Belmondo együttes már megkapta első VIVA Comet díj jelölését is az új zenekarok kategóriájában.


A Belmondo elsősorban koncertzenekar és létezésének közel 8 éve alatt minden évben növelték élő fellépéseik számát. Előadásaikon garantált a jó hangulatú élcelődés, a gegek és fricskák, szövegeik egyszerre elgondolkodtatóak és humorral fűszerezve tartanak tükröt a közönségnek. 2008-ban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak többek között a magyar MTV által rendezett MTV Icon siófoki koncertsorozatán, ahol a Belmondo az LGT előtt tisztelgő napon lépett fel.

 

 Második nagylemezük (Hogy nézel rám?) 2008 nyarán jelent meg. Ennek első kislemez sikere a Rocksztár című szám, melyhez egyik leglátványosabb klipjüket készítették. 2008 decemberére leforgatták az album második videoklipjét is a Szájszám című dalhoz, mely a TELEKOM Fenntarthatósági Nap pályázatán Zene kategóriában 1. helyezést ért el. 2009-re új számok és egy kiemelkedő rádiósiker is napvilágot látott. Ez a Szabadon című dal, mely az MR2 2009-es válogatáslemezén is szerepelt, és amelyhez egy animációs klip is készült. Részt vettek fellépőként - többek között - ismét az MTV Icon EDDA napon, a Red Bull Music Clash rendezvényen a KFT-vel, valamint a Magyar Dal Napján, számos helyszínen. Jelölték őket a VIVA Comet „Legjobb magyar pop/rock album” kategóriában, illetve készítettek egy MR2 akusztik felvételt is.

 

A 2010-ben a frontember (Czutor Zoltán) fellépett az MTV Icon Nagy Feró napján.
Ez év végén jelent meg a harmadik Belmondo album, a Szájba rágót!, mely sokkal komplexebb és kiforrottabb, mint az előző kettő. Az első pop-os hangzása, a második rockzúzása után a „Szájba rágót!” sokkal inkább beat-esnek, „fülbarátabbnak” mondható. Az album első klipje a Drága lányok című számhoz készült, melyet decembertől tartott műsoron a magyar MTV.

 

2010 novemberében döntősök voltak a Jazzy Rádió dalversenyén. A sajátos felfogásban átdolgozott Belmondo dal 300 mű közül került a legjobbak közé. A 2011-es év rendkívül jól indult a Belmondónak. Január végén készítettek egy közös dalt Fábián Julival (ex-Barabás Lőrinc Eklektric) A lelke érdekel címmel, a Jazzy Rádió felkérésére, amelyet az MR2 tartott műsoron. Ugyanezen társaság felkérte őket egy nőnapi dal megírására is, melynek címe: Angyal lennél.

 

Váratlanul robbant a köztudatba 2011 februárjában az MR2 által napi több alkalommal játszott, szívbemarkoló szerelmes daluk, a Mikor. Még albumon sem jelent meg, de a rádióhallgatók hetek alatt beszavazták az utóbbi tíz év legjobb 15 száma közé.  A 2011-es Sziget Fesztiválon a Magyar Rádió szimfonikusaival mutatták be a dalt. Időközben a hivatalos klip is elkészült hozzá – Kovács Áron rendezésében.

 

A Pannónia Fesztivál felkérte őket, hogy írják meg a 2011-es PaFe hivatalos dalát, és ebben az évben született a Süt rám a nap című zeneszám is.

 

Czutor Zoltán, a Belmondo vezetője 2011. április 15-én megkapja az ARTISJUS „Az év szövegírója” díját. 2011 szeptemberében a zenekar egy nagyobb változáson esik át: közös megegyezéssel csere történik a basszusgitáros és zongorista poszton, Berci helyére a Deviszont és a Piknik Park zenekar basszusgitárosa Domján Gábor kerül, míg Tamás pozícióját Koltay Kurszán veszi át, aki a Pluto zenekarból lehetett korábban ismerős.

 

A 2011-es Sziget Fesztivál egyik legkülönlegesebb attrakciójaként a Belmondo is eljátszott 2 dalt a Magyar Rádió Szimfonikusaival. A koncert 2011 decemberében CD-n és DVD-n is megjelent, majd a 12 szimfonikos, MR2 kultúrkörhöz tartozó zenekarból négyet – köztük a Belmondot - kiválasztottak, hogy december 19-én az Arénában ismételjék meg nagysikerű előadásukat.

 

A 2011-es év méltó megkoronázása volt a negyedik, Mikor című Belmondo album megjelentetése. A lemezen 13 Belmondo dal szerepel, köztük a 2011-es év egyértelmű sikere, a címadó Mikor. Az album megjelenésekkor már legalább 5 új dal ismert volt a rádióhallgató, koncertre járó közönség előtt (Mikor, Nőj már fel, Süt rám a nap, Végre itt a várva várt és a 2011-es karácsonyi kedvenc, az Angyalkák) Eközben elkészült a Nőj már fel! című dalra a zenekar következő klipje, ami felfogható a 2011-es fesztiválszezon összefoglalásaként.

 

Az új basszusgitáros és billentyűs, Domján Gábor és Koltay Kurszán a 2011-es év végi kiváló hangulatú Belmondo koncerteken már igazolták is a hozzájuk fűzött reményeket.
2012. februárjában csatlakozott a zenekarhoz Fekete János Jammal, aki beatbox játékával igazán új, friss hangulatokat hozott a Belmondo élő- és stúdió megszólalásába is.
A 2012-es évben 3 Belmondo videoklip is készült. A Libidó és a Gyereknek maradni című dalok, még a “Mikor” album számai.

 

Év végén új, összefoglaló dupla albumuk jelent meg Good, Better, Belmondo címmel, melyre 12-12 dalt válogattak ki szubjektív módon a korábbi korongokról, és újból felvették őket angolul és magyarul. A lemezen szerepel két-két vadonatúj angol, illetve magyar nyelvű dal is. Előbbiek a Feelings és Time to come alive címet viselik, utóbbiak pedig Szájalok és Rovarsong. Ennek a kettőnek az a különlegessége, hogy minimál hangszereléssel készült, Czutor Zoli gitározik, Fekete János „Jammal” pedig beatbox-szal egészíti ki a hangzás. A Szájalok-hoz készült a 3. 2012-es Belmondo klip. A Petőfi Rádió és más vidéki adók ezt a dalt is rotációs játszásba tették.

 

2013 februárjában a Belmondo 3 új dalt rögzített, melyet egy nőnapi maxi kiadvány keretében hoznak nyilvánosságra. A maxi első dalához (Emelt díjas lányok) klipet is forgattak. Ezzel egy időben készült el első angol nyelvű klipjük a You’re An Amateur című számukhoz.

 

Úgy tűnik a nyár slágere a Belmondótól mégis egy váratlan, új dal, a We Could Lie amihez már most több klubmix is készült.

 

Az augusztus a változás jegyében telt a zenekar életében, a tagcseréknek köszönhetően. Domján Gábor basszusgitáros helyét Paczári Viktor (Soul Surge, Chris Devil Trio) vette át, a dobok mögött pedig Borbély Lőrinc tevékenykedik tovább. Billentyűs poszton Derecskei Zsolt, a The Bits alapítója, az időnként a zeneakadémiai elfoglaltságai miatt akadályoztatott Koltay Kurszánt pótolja.

 

November elején a zenekar kiadja a legújabb „Kooperatív” című lemezét, melyen olyan vendég művészek vesznek részt, mint Szekeres András /Junkies, Judie Jay, Fourtissimo, Kiss György/Gyurma, Czutor Anett, Szolnoki Péter, Szirtes Edina Mókus, Baranyai Dániel - Eckü /Hősök, Bartha Timi, Kovács Krisztián /Fish, Hippihonder.

 

Az album Szívjuk El! című dalára forgott először a kamera, melyben Czutor Zoli és Kovács Krisztián (Fish!) szerepelnek.

A zenekar a 2014-es évet Szumper Ákos dobossal kiegészülve kezdi el és részt vesz a
harmadik éve megrendezésre kerülő „A Dal” című műsorban a „Miért ne higgyem” című dallal

Legújabb klipünk egy remix, mely a "We Coul Lie" c. számra készült, Zília közreműködésével.

 

A szokásos nyári fesztivál szezonnal után azonnal stúdióba vonult a csapat, hogy rögzítsen egy

két dalos EP-t, mely „Puritán úrilány” címmel októberben megjelent.

 

2015-ben megjelent a Kalapot Le! c. legújabb nagylemeze a zenekarnak, amelyről a "Megint Ez Lett" c. számot kiemelt rotációban játssza a Petőfi Rádió. 

 

2016-ban lesz 10 éves a zenekar, ennek következtében K.Alapos Gyógyászati Turné néven országjáró körútra indult a csapat, melyet nagyobb, különlegesebb budapesti koncertek fognak lezárni ősszel.

2016 tavaszán megjelent legújabb dalunk a "The Ultimate Leader", mely egy 80-as éveket idéző retro számítógépes utazás.

Jelenleg a zenekar a 2016. november 25--én tartandó 10 éves nagykoncertjére készül, melyre az Akvárium klubban kerül majd sor.

 

2017 őszén megjelenő legújabb lemezük "Pár Piálás" névre hallgat, melyről a "Mindig igazad van" -hoz már klip is készült, ráadásul a mind a dalban, mind a videóban közreműködik Lóci, aki személyiségével színesebbé tette a zenekar egyik kedvenc dalát az új albumról.

 

2018 januárjár 13-án tartja a zenekar az új albumának bemutatóját az Akvárium klubban, melyet országjáró tavaszi lemezbemutató turné követ a későbbiekben.

2018 nyarának kezdetével véget ért a 'Pár Piálás' országjáró turné, ezzel kezdetét vette a fesztiválszezon, ami közben elkészült a lemez címadó dalához a 'Pár Piálás'-hoz is egy szöveges videó, valamint a lemezről még egy kifejezetten fontos dalhoz is készült videoklip, melynek címe 'Mindennél van még jobb'. Ez korunk social-media problémái elé állít görbe tükröt, a zenekarra jellemző szokásos fanyar humorral.

2018 nyarán végéhez közeledve megjelenik a 'Pár Piálás Remix' maxi is, amely a nagylemez címadó dalának feldolgozásait tartalmazza, melyet egy másfél hónapig tartó verseny előzött meg, ami alapján a zenekar kiválasztotta a neki legjobban tetsző mixeket, ezeket természetesen a Belmondo Youtube csatornáján könnyedén meg lehet találni.

 

 

KONTAKT

www.belmondo.hu

https://www.facebook.com/BelmondoBand

http://www.youtube.com/Belmondoband

e-mail: belmondo@belmondo.hu

 

BOOKING

e-mail: belmondo@belmondo.hu

phone: Szabó László

+36 20 228 90 75

  

DISZKOGRÁFIA (csak LP-k)

Pár Piálás - 2017

Kalapot Le!  - 2015

Kooperatív – 2013

Good, Better, Belmondo – 2012

Mikor – 2011

Szájba Rágót – 2010

Hogy Nézel rám – 2008

Él ilyen – Alien – 2006

« Vissza
Kapcsolat
 
Email cím
 
Üzenet
Üzenet elküld
Támogatóink